Beoordeeld met een 9.5 9.5
5 slimme manieren om jouw startup te financieren

5 slimme manieren om jouw startup te financieren

Het kost veel geld om nieuwe ideeen op de markt te brengen. Geld dat je vaak niet zelf op de bank hebt staan. Toch zijn er tal van mogelijkheden om de financiering voor jouw droomproject sluitend te krijgen.

1. Leningen

Door de financiële crisis zijn banken voorzichtig geworden met het verstrekken van geld. Probeer het echter toch, want banken blijven een goede bron van investeringsgeld.

Mocht je bij de bank bot vangen, dan kun je bijvoorbeeld een geldverstrekker in je familie- of kennissenkring zoeken die in jouw idee wil investeren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het aankloppen bij een toekomstige leverancier. Misschien heeft hij wel interesse om in jouw zaak te investeren.

Ook microkredieten zijn een goede bron van financiën voor je nieuwe bedrijf. Via de website Qredits (een initiatief van de overheid en enkele grote banken) kun je een microkrediet aanvragen tot €50.000

2. Subsidies

De overheid in Nederland stimuleert innovatie door middel van verschillende soorten subsidies.

Zo is er bijvoorbeeld de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), waarmee je de kosten voor ontwikkeling van een product vergoed kunt krijgen. Kijk voor meer informatie hierover op Agentschap NL. Het aanvraagprogramma voor 2013 is sinds 23 oktober jl. weer geopend.

Sinds 1 januari 2012 heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het Innovatiefonds MKB+ gelanceerd. Daarbinnen kun je in aanmerking komen voor het Innovatiekrediet. Lees op deze pagina van het Agentschap meer over deze vorm van kredietverstrekking.

Heb je een bank die meer zekerheid wil, maar je kunt deze niet bieden in de vorm van (bijvoorbeeld) een onderpand? Kijk dan ook eens naar Borgstelling MKB Kredieten, waarbij de overheid jou deze zekerheid wellicht kan bieden.

Voor onderzoek en innovatie die van toegevoegde waarde zijn voor Europa heeft de EU het 7e kaderprogramma (KP7) gelanceerd. Dit programma heeft een budget van 50 miljard EUR en loopt tussen 2007 en 2013. KP7 is een veelomvattend en complex programma. Neem dus eerst een kijkje bij een Nationaal contactpunt (NCP) om informatie te krijgen of jouw startup hiervoor in aanmerking komt.

3. Angel Investors

Bedrijven of andere ondernemers die iets zien in jouw project en hier vervolgens in investeren worden ook wel ‘Angel Investors’ of ‘Business Angels’ genoemd. Dit zijn ondernemers die hun winst herinvesteren in veelbelovende projecten. Voordeel van deze ‘Angels’ is dat ze vaak meer risico durven te nemen dan banken en zeer actief op zoek zijn naar innovatieve projecten. Deze investeerders zijn vaak verenigd in een BAN (Business Angels Netwerk), waarvan de EBAN een voorbeeld is. Een site (aangesloten bij EBAN) die je kan helpen om een Angel Investor te vinden is Investormatch.nl.

4. Crowdfunding

Crowdfunding is geboren uit de gedachte dat vele kleine beetjes één groot geheel vormen. Hierbij kan iedereen (via een internetsite) investeren in nieuwe projecten. Weet je genoeg investeerders bij elkaar te sprokkelen? Dan kan jouw project van start gaan. Voorbeelden van Crowdfundingssites zijn CrowdAboutNow ,Kickstarter en IndieGogo.

5. Seeding

Er zijn bedrijven die ondernemers helpen bij het in de markt zetten van hun product of dienst. Seeders kunnen je soms ook helpen bij het vinden van investeerders, of het maken van een ondernemingsplan. Vooral voor ondernemers die zelf minder bedreven zijn in dingen als marketing, kan Seeding een uitkomst bieden. Voorbeelden van Seeders zijn Sping, PitchStar  en The Startup Pitch.