Beoordeeld met een 9.6 9.6
De voor- en nadelen van een open source CMS

De voor- en nadelen van een open source CMS

Bij het plannen van een website is het belangrijk om goede software uit te kiezen waarmee jouw site gemakkelijk en snel te beheren is. Deze software wordt ook wel een Content Management Systeem (CMS) genoemd. Zogeheten ‘open source’ CMS-en zijn populair, vooral omdat ze gratis te verkrijgen zijn. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een open source CMS?

Er is tegenwoordig een enorme lijst aan open source CMS-en. Enkele bekende zijn: Wordpress, Joomla, Drupal en Typo3. Ook zijn er CMS-en als Movable Type, die naast een kosteloze basisversie ook een betaalde variant kennen. Een gratis CMS lijkt voor veel mensen een ideale keuze, omdat er geen investering gedaan hoeft te worden in de software zelf. Een belangrijk voordeel is ook dat de broncode openbaar is en je dus niet gebonden bent aan één bepaalde leverancier.

Website als Ikea-meubel

De keuze voor een open source CMS betekent niet dat je een kant-en-klare website hebt. Het systeem moet nog steeds geïnstalleerd en geconfigureerd worden. Ook moet de software up-to-date worden gehouden en moet de website goed beschermd blijven tegen hackers. Het is wel een beetje vergelijkbaar met een Ikea-meubel wat nog wel in elkaar gezet moet worden door een kundige webbouwer.

Gratis kost ook geld

Een gratis open source CMS is dus een raamwerk, net als een maatwerk CMS. Het bouwen ervan kost nog steeds tijd (en geld). Daarnaast zijn de standaardfunctionaliteiten van veel open source CMS-en niet toereikend voor maatwerksituaties. Hierdoor zal het CMS toch nog uitgebreid moeten worden. Aangezien de code van een open source CMS bijzonder omvangrijk is, is maatwerk ontwikkeling op een open source CMS over het algemeen relatief kostbaar.

open cource cms

Open source community

Een belangrijk voordeel van een open source CMS is wel dat er vaak een levendige community van vrijwillige ontwikkelaars werkt aan het systeem. Het is ook vrij gemakkelijk om modules te vinden die nieuwe functionaliteiten toevoegen aan een website, simpelweg omdat ze al door iemand uit de community zijn gebouwd.

Ondersteuning bij problemen

Bij open source software en plug-ins heb je vaak te maken met code uit verschillende bronnen. Dit kan het opsporen van problemen bemoeilijken. Er is vaak geen helpdesk of klantenservice voor dringende problemen. Hoewel er tegenwoordig een paar open source CMS-en zijn (Magento bijvoorbeeld) die wél (betaalde) technische ondersteuning bieden, blijft het voor veel mensen belangrijk om samen te werken met een zakenpartner die ze kennen, en waar ze een duidelijke service level agreement mee kunnen afspreken.

Conclusie

Open source kent veel voordelen, maar gratis is het dus zeker niet. Uit ervaring blijkt dat bouw en onderhoud van een website vaak zelfs makkelijker en goedkoper is als de ontwikkelaar zelf een eigen CMS heeft ontwikkeld. Vooral bij een site waar veel maatwerk bij komt kijken is het verstandiger om te kiezen voor een CMS waarvan de ontwikkelaar alle ins en outs van het CMS kent, en als een snel aanspreekpunt bij aanpassingen kan fungeren.


Bekijk ook onze andere blogs over Hosting