Linkbuilding

Effectieve linkbuilding voor 2024

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat gericht is op het verkrijgen en behouden van kwalitatieve en relevante externe links naar jouw website. Deze externe links worden ook wel backlinks genoemd en spelen een essentiële rol bij het verbeteren van de online zichtbaarheid en de ranking in de zoekmachine zoals Google. Het opbouwen van linkbuilding kan complex zijn. Bij Accent Interactive zijn wij gespecialiseerd in het opbouwen van een hoogwaardig linkprofiel.

Belang van kwalitatieve backlinks

Niet alle backlinks hebben dezelfde waarde. Met andere woorden, kwalitatieve backlinks zijn links die afkomstig zijn van betrouwbare en relevante websites. Ze dragen bij aan de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw eigen website. Zoekmachines beschouwen deze backlinks als aanbevelingen van andere vertrouwde bronnen, wat kan leiden tot een hogere rangschikking in zoekresultaten. Eén hoogwaardige backlink kan sterker zijn dan 1.000 lagere kwaliteit backlinks. Kortom, hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe groter de kans dat jouw website als relevant en waardevol wordt beschouwd.

Linkbuilding

Linkbuilding strategieën

Linkbuilding vereist een doordachte strategie om effectief te zijn in het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks naar jouw website. Deze strategieën kunnen bijdragen aan de verbetering van jouw online zichtbaarheid, rangschikking in zoekresultaten en de algehele geloofwaardigheid van jouw website. Het implementeren van deze strategieën kan positieve en blijvende resultaten opleveren voor jouw website. Er zijn online veel verschillende strategieën te vinden, maar wij hebben de meest effectieve strategieën voor jou op een rijtje gezet: 

 • Het creëren van waardevolle content: Zorg ervoor dat jouw eigen website waardevolle en informatieve inhoud biedt. Goede content trekt natuurlijke backlinks aan omdat andere websites graag verwijzen naar nuttige informatie. Publiceer regelmatig nieuwe content en blijf up-to-date met relevante onderwerpen in jouw branche.
 • Competitieve analyse: Bekijk de backlinkprofielen van concurrenten en identificeer de bronnen waar zij hun backlinks vandaan halen. Dit kan je helpen vergelijkbare kansen voor jouw eigen linkbuilding te ontdekken, of zelfs gebroken links te verwerven.
 • Gastbloggen: Een van de meest populaire en effectieve linkbuildingstrategieën is gastbloggen. Dit houdt in dat je hoogwaardige, informatieve inhoud schrijft voor andere websites in jouw expertise en in ruil daarvoor een backlink naar jouw site krijgt. Het is belangrijk dat de gastblog inhoud relevant is voor jouw eigen website en de site waarnaar je linkt. Social Media-Promotie: Actief zijn op sociale media platforms kan helpen om jouw content te verspreiden en de kans te vergroten dat anderen ernaar linken. Deel jouw artikelen en pagina’s op sociale media en moedig anderen aan om dit ook te doen.
 • Vermeldingen zonder links: Monitor het web voor vermeldingen van jouw merk, producten of diensten zonder dat er een daadwerkelijke link naar jouw site is opgenomen. Neem contact op met de bronnen van deze vermeldingen en vraag om de vermeldingen om te zetten in actieve backlinks.
 • Lokale linkbuilding: Als jouw bedrijf lokaal opereert, concentreer je dan op lokale linkbuilding. Dit omvat het verkrijgen van backlinks van lokale bedrijfsvermeldingen, lokale nieuwsbronnen en lokale gemeenschappagina’s.

Al deze strategieën zijn goed om je linkprofiel op te bouwen en te verbeteren, maar in linkbuilding is het belangrijk om consistent te blijven. Na het verkrijgen van één hoogwaardige link, ga je voor de volgende, en vervolgens weer voor de volgende. Dit kan tijdrovend zijn, maar op de lange termijn zal jouw linkprofiel een stabiele bron van verkeer naar jouw website zijn.

Belang van anchor-teksten

Anchor teksten spelen een cruciale rol bij linkbuilding vanwege hun impact op zoekmachineoptimalisatie (SEO) en gebruikerservaring. Maar wat is een anchor-tekst precies? Het is de klikbare tekst in een link die aangeeft waar de link naartoe leidt. De anchor tekst dient om gebruikers te informeren over de gelinkte inhoud en moedigt hen aan om erop te klikken. Bijvoorbeeld, in de zin “Lees dit artikel over linkbuilding” is “dit artikel over linkbuilding” de anchor tekst. Het gebruik van relevante anchor teksten is van groot belang voor SEO en de gebruikerservaring. De tekst biedt context aan het zoekmachine-algoritme en heeft invloed op de rangschikking in zoekresultaten. Het is belangrijk dat de anchor tekst natuurlijk en duidelijk is. Kortom, goed gekozen anchor teksten dragen bij aan zowel SEO als de waardering van gebruikers.

Best practices en valkuilen

Linkbuilding is een krachtige SEO-strategie, maar het kan ook nadelig effect hebben, wanneer het niet correct is uitgevoerd. Om het optimaal uit deze SEO-strategie te halen, is het belangrijk om de volgende punten te volgen en de valkuilen te voorkomen:

Aandachtspunten:

 • Focus op kwaliteit over kwantiteit: Verzamel liever een paar hoogwaardige backlinks van betrouwbare bronnen dan veel lage kwaliteit backlinks. Kwaliteit staat centraal in linkbuilding. 
 • Relevante anchor teksten: Gebruik anchor teksten die relevant zijn voor de gelinkte pagina. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om de context te begrijpen.
 • Natuurlijk ogende linkgroei: Vermijd het plotseling verkrijgen van een groot aantal backlinks, omdat dit verdacht kan lijken voor zoekmachines. Laat je linkgroei er natuurlijk uitzien.
 • Kwalitatieve content: Creëer waardevolle en relevante content op jouw website. Goede content trekt natuurlijk backlinks aan.

Valkuilen:

 • Spammy linkbuilding: Het kopen van backlinks of deelnemen aan linkruilprogramma’s kan leiden tot straffen van zoekmachines.
 • Overoptimalisatie: Het overmatig gebruik van exacte zoekwoorden in anchor teksten kan als manipulatief worden beschouwd. Houd de anchor teksten natuurlijk en relevante.
 • Focus op kwaliteit over kwantiteit: Verzamel liever een paar hoogwaardige backlinks van betrouwbare bronnen dan veel lage kwaliteit backlinks. Kwaliteit staat centraal in linkbuilding. 
 • Relevante anchor teksten: Gebruik anchor teksten die relevant zijn voor de gelinkte pagina. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om de context te begrijpen.
 • Natuurlijk ogende linkgroei: Vermijd het plotseling verkrijgen van een groot aantal backlinks, omdat dit verdacht kan lijken voor zoekmachines. Laat je linkgroei er natuurlijk uitzien.

Linkbuilding uitbesteden?

Linkbuilding is onmisbare voor elke website die streeft naar een betere online zichtbaarheid en SEO-prestaties. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van betrouwbare bronnen is van cruciaal belang om de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website te verbeteren. Wij begrijpen het belang van linkbuilding en hebben we ervaring in het ontwikkelen van effectieve strategieën om jouw website naar nieuwe hoogten te brengen. Als je hulp nodig hebt bij jouw linkbuilding behoeften, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we jouw online aanwezigheid versterken en jouw doelen bereiken.

sarah

Ben jij klaar om jouw online aanwezigheid te versterken?

Neem dan contact op met Sarah! Stuur een email naar info@accentinteractive.nl of bel ons op 0172-603130 voor een strategie op maat. Laten we samen jouw SEO-doelen bereiken!

Awards & keurmerken

 • Magento webshop
 • Magento webshop
 • Full Service Internetbureau
 • Magento webshop
 • FD Gazellen 2021
 • Emerce100
 • Leadinfo Certified Partner
 • Fonk100 award 2020
 • Emerce100 2019