Beoordeeld met een 9.6 9.6
Gemakkelijk winkelen met Google Shopping

Gemakkelijk winkelen met Google Shopping

Google heeft een nieuw paradepaardje: Google Shopping. Deze nieuwe dienst is handig voor zowel kopers als verkopers. Maar hoe werkt het nou precies?

Vergelijken

Google Shopping bestaat eigenlijk al een paar jaar, maar de laatste tijd wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Bij Google Shopping kun je als consument op een bepaald product zoeken. Je krijgt dan een overzicht van verschillende aanbieders te zien, met de prijzen er al bij. Op die manier kun je handig vergelijken.

Maar voor webshop-eigenaren is Google Shopping ook een uitkomst. Doordat de prijzen er al bij vermeld worden, en men heel gemakkelijk door kan klikken (als een klant op het product klikt, komt het gelijk op de desbetreffende webpagina terecht waar de klant het product ook kan bestellen), wordt de kans groter dat het product ook direct gekocht wordt.

Datafeed

Om als verkoper van Google Shopping gebruik te maken, heb je een paar dingen nodig. Als eerste: een datafeed. Dat is een bestand met gegevens over je producten. Google raadt zelf aan zoveel mogelijk gegevens te verstrekken. Dat kan informatie zijn over kleur, prijs, productcode, maat en nog veel meer. Je kunt dit zelf maken, maar je kunt het ook laten doen. Ten tweede heb je een Google Merchant account nodig, waarmee je de datafeed inlaadt. Als laatste een Google AdWords account, waar je de shopping campagne in maakt. Het is hierbij wel belangrijk dat je zelf de eigenaar bent van de webshop waarop de producten verkocht worden.

Tips

Google heeft het zo geregeld dat je alleen betaalt voor deze dienst als consumenten ook daadwerkelijk doorklikken naar jouw webshop. Ook hebben ze een paar tips gegeven voor verkopers die gebruik maken van de Shopping dienst. Zo adviseren ze onder meer dat je je product zo nauwkeurig mogelijk beschrijft (als je muurverf verkoopt, schrijf dan ook muurverf en niet gewoon verf) en dat je webshop mobiel bereikbaar is.

We zijn zelf zeer benieuwd hoe Google Shopping zich gaat ontwikkelen. Zo heeft Google al aangegeven een functie te willen ontwikkelen waarbij je kunt opzoeken of een bepaalde winkel vlakbij jouw locatie een bepaald product op voorraad heeft. Zo zou de dienst zich dus niet alleen maar richten op webshops. Wij wachten af, maar zijn zeker nu al fan!