Beoordeeld met een 9.6 9.6
Magento 2: 10 redenen om over te stappen

Magento 2: 10 redenen om over te stappen

Als we de planning van Magento mogen geloven komt aan het eind van 2015 de definitieve release van Magento 2 uit. Dit leek ons het perfecte moment om eens onderzoek te doen naar de belangrijkste veranderingen in Magento 2. Het resultaat? 10 redenen straks over te stappen naar de nieuwste versie. Wij zijn in ieder geval fan!


Update 18 november 2015: Magento 2 is officieel gereleased!
Update 12 januari 2016: Ons Hypernode platform biedt ondersteuning voor Magento 2 (lees meer).
Update 4 maart 2016: De officiële Magento 2 showcase draait nu op het Hypernode platform!

#1 Magento 2: responsive webdesign

Een van de eerste dingen die je opvalt aan Magento 2 is dat het een volledig responsive webdesign ondersteunt. Zo hebben ze de interface van het basis thema volledig responsive gemaakt en dit ziet er erg gaaf uit! Het is de bedoeling dat dit thema als voorbeeld wordt genomen zodat developers hun eigen thema’s ook volledig responsive kunnen maken. Zo wordt Magento 2 toegankelijk voor alle soorten apparaten; van computers tot tablets en mobiele telefoons.

#2 Magento 2: veiliger

Door een aantal aanpassingen in de bestandsstructuur is Magento 2 een stuk veiliger geworden. Dit komt voornamelijk door de nieuwe “pub” map. Enkel via deze map is de root van Magento nog toegankelijk, en niet meer met HTTP requests. Dit stelt developers ook makkelijker (en dus sneller) in staat om de code te beschermen tegen verschillende veiligheidslekken.

#3 Magento 2: verbeterde bestandsstructuur

In Magento 2 is de bestandsstructuur nogal veranderd. In eerste instantie zijn alle basis views verschoven naar de modulestructuur. Dit betekent dat iedere module straks zijn eigen view directory heeft waarin je alle template, layout, js en css/less bestanden, uit alle verschillende modules, kan aanroepen. Deze verandering maakt het leven vooral veel makkelijker voor de developers die veel custom Magento thema’s maken.

#4 Magento 2: nieuwe technieken

Waar in Magento 1.x de technieken verouderd en alles behalve spannend zijn, zitten er in Magento 2 leuke nieuwe snufjes zoals ondersteuning van PHP 5.5, standaard less CSS preprocessor en ondersteuning van jQuery. Door het gebruik van HTML5 kunnen de thema’s geheel responsive gemaakt worden en door CSS3 liggen er veel nieuwe visuele mogelijkheden aan de voeten van developers.

#5 Magento 2: Visual Design Editor (VDE)

Een belangrijke verandering voor webshopeigenaren is de nieuwe Visual Design Editor. Dit is een functie in Magento 2 die je de mogelijkheid geeft om gemakkelijk zelf, geheel visueel en met het gebruik van “drag and drop”, aanpassingen te doen aan je thema in het CMS. Voor veel webshopeigenaren is dit de reden tot het vieren van een feestje. Ze zijn met deze functionaliteit veel minder afhankelijk van hun webdeveloper.

#6 Magento 2: CSS preprocessing

Om ervoor te zorgen dat developers hun CSS makkelijk kunnen uitbreiden en onderhouden biedt Magento 2 standaard CSS preprocessing. Het gebruik van een CSS preprocessor versnelt de front-end ontwikkeling, vooral bij ingewikkelde thema’s. In Magento 2 wordt er standaard gebruik gemaakt van Less als CSS preprocessor, maar developers kunnen ook gebruik maken van Sass of Compass.

#7 Magento 2: Magento UI Library

Magento 2 heeft een flexibele front-end bibliotheek met vrijwel alle basiselementen uit de Magento 2 front-end. Al deze elementen kan je aanpassen naar je eigen wensen. Voorbeelden van standaard interface elementen die je kunt aanpassen zijn breadcrumbs, dropdowns, pop-ups, tooltips, buttons, navigatie, formulieren en nog veel meer… Dit biedt developers de mogelijkheid om veel sneller een bestaand thema naar hun eigen hand te zetten of nieuwe thema’s te maken.

#8 Magento 2: vernieuwde interface

Een enorm opvallend onderdeel van de nieuwe interface van Magento 2 is dat het veel gebruiksvriendelijker is. Wat er direct uitspringt is dat het menu een natuurlijke splitsing heeft gemaakt tussen het systeem- en shopbeheer. Zo bestaat je shopbeheer uit menu items als Producten, Marketing en Content. Configuratie, belastingregels en algemene voorwaarden komen terug in je systeembeheer. Daarnaast hebben ze het verdere beheer van je shop een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo is bijvoorbeeld het aanmaken of aanpassen van een product uit je shop een stuk makkelijker geworden door de sterk verbeterde layout.

#9 Magento 2: verbeterde snelheid

Verbetering van snelheid, dat is een onderwerp waar wij blij van worden. Ook daar is in Magento 2 erg veel aandacht aan besteed. Een greep uit de verbeteringen: de interface-elementen van modules worden geregeld door de modules zelf en daardoor zijn de thema’s van Magento 2 een stuk lichter (en dus sneller). Zo werkt ook de kern van Magento 2 met minder en lichtere elementen, wat ook voor een snelheidswinst zorgt. Verder heeft Magento 2 standaard Varnish geïntegreerd om de serverbelasting flink naar beneden te schroeven en kan er ook gemakkelijk gebruik worden gemaakt van Full Page Caching.

#10 Magento 2: automatisch testen

Een volledig nieuwe feature in Magento 2 is het vlekkeloze testingframework dat is toegespitst op performance. Er zijn ongeveer 2,600 integratie, 7,700 unit, 100 JavaScript unit en 100 statische testen om je performance te verbeteren. Ook is er de mogelijkheid voor developers om eigen tests te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je zo zeker mogelijk bent van succes bij livegang. (bron: Byte)