Beoordeeld met een 9.6 9.6
Essentiële tips voor linkbuilding

Essentiële tips voor linkbuilding

Je site is helemaal SEO-proof en ook je Google Adwords-campagne loopt als een trein. Maar je hebt nog steeds het idee dat een groot gedeelte van je doelgroep jouw site simpelweg niet kan vinden. Daar komt linkbuilding om de hoek kijken.

Maar wat is linkbuilding? Linkbuilding is simpelweg zorgen dat een link naar jouw sites jouw site op zoveel mogelijk andere sites te vinden is. Nog beter is als mensen op een gegeven moment uit eigen beweging jouw site gaan aanraden aan anderen. Maar er zijn wat tips om dit proces te versnellen.

Tip 1: benader andere sites

De meest simpele manier van linkbuilding is natuurlijk om (relevante) websites te benaderen en te vragen of ze naar jouw site willen linken. Vooral als die site al wat groter en bekender is, kan dat jouw site enorm helpen. Probeer niet te vervallen in schaamteloze linkruil-acties, Google wordt steeds slimmer in het herkennen (en bestraffen) van linkruil. Als de site inhoudelijk aansluit bij jouw eigen site waardeert Google de link hoger.

Tip 2: meng je in de doelgroep

Als je wilt dat jouw doelgroep naar jouw site komt, moet je weten waar jouw doelgroep veel te vinden is op internet. Meng je in discussies op belangrijke fora en onder (nieuws)artikelen die ruwweg hetzelfde onderwerp hebben als jouw site. Plaats geen schaamteloze links naar je eigen site, maar lever inhoudelijke bijdrages aan discussies waar mogelijk. Vermeld jouw site bijvoorbeeld in je handtekening. Als mensen jou als expert gaan zien in een bepaald vakgebied, zijn ze ook eerder geneigd om jouw site eens met een bezoek te vereren.

Tip 3: maak jezelf zichtbaar op startpagina's en directories

Sites als Linktoevoegen.nl, About.me, Dmoz.org of diverse startpagina's en directories zijn vaak heel handig voor linkbuilding. Zorg dat er op strategisch uitgezochte plekken informatie over jou en jouw content te vinden is en bezoekers kunnen je zo makkelijker vinden.

Tip 4: let op pagerank en relevantie

Handig is om je te richten op sites met een hogere pagerank dan jouw site. Een link naar jouw site is dan meer waard voor Google en trawanten. Hou het wel relevant en probeer je niet op van allerlei sites er tussen te 'wurmen'. Een link vanaf een site die relevant is heeft meer waarde dan een link vanaf een vage startpagina.

Tip 5: zet een link naar jouw site op grote websites

Het kan enorm helpen als jouw site gelinkt wordt vanaf grote websites met miljoenen bezoekers. Doe je iets met fotografie, maak dan een account op Flickr. Ben je een kei in programmeren, ontwikkel dan een plugin voor Wordpress, Droople, etc. en gebruik die gratis content om traffic naar jouw site te trekken. Maar ook iets simpels als het vermelden van jouw site onder jouw YouTube-filmpjes, of zorgen voor veel volgers op Twitter kan veel helpen.

Tip 6: zet share-buttons op jouw site

Maak het mensen makkelijk om naar jouw content te linken door share buttons op te nemen bij je artikelen, of op de pagina's van jouw site met de meest interessante informatie. Heb je dus een webshop, stel mensen dan in staat om jouw aanbiedingen te delen met al hun vrienden en kennissen via Twitter, Facebook enzovoort.

Tip 7: laat de pers weten dat je er bent

Veel mensen vergeten dat persberichten nog altijd een heel goede manier zijn om een (nieuwe) site te promoten. Zorg wel dat je iets hebt wat nieuwswaardig is. Verzin desnoods een leuke openingsstunt. Jij bent wellicht heel trots op jouw nieuwe site, maar daarmee trek je nog niet de aandacht van een journalist. Wat maakt jouw site, project of bedrijf de moeite waard om over te schrijven?

Tip 8: doe aan linkbaiting

Zorg dat de inhoud op jouw website zo geschreven is dat hij aantrekkelijk is om te delen. Maak geen ellenlang artikel over tuinieren waar zelfs Rob Verlinden bij in slaap zou vallen. Schrijf in plaats daarvan bijvoorbeeld een artikel met '10 tips om jouw tuin slakkenvrij te houden'. Dit soort tiplijstjes doen het erg goed. Maar zorg er boven alles voor dat jouw content anders is dan die van anderen.

Meer weten? Lees hier nog meer tips over Linkbuilding.