Beoordeeld met een 9.6 9.6
Google Analytics

Google Analytics

De naam doet het natuurlijk al vermoeden, maar Google Analytics is een dienst van Google, waarmee de statistieken van een website eenvoudig bekeken kunnen worden. Door die gegevens weet de webmaster precies wat wel of niet werkt op zijn of haar site.

Via Google Analytics kom je een aantal handige dingen te weten. Hieronder zetten we de belangrijkste functies op een rijtje:

- Aantal bezoekers
Dit gaat om het totaal aan bezoekers. Let wel op: de meting is gebaseerd op het begin van het gebruik van Google Analytics. De bezoeken die daarvoor aan de website zijn gebracht, krijg je dus niet te zien.
- Gemiddelde tijd
De gemiddelde tijd van een bezoeker op de website.
- Verkeer
Via Google Analytics kun je zien waar je bezoekers vandaan komen (dus uit welk land), maar ook hoe ze op je website komen (direct de link intikken, via een andere website of via zoektermen in Google).
- Paginaweergaves
Het totaal aantal pagina’s dat is bekeken, ook weer sinds het begin van het meten met Google Analytics.
- Slipratio
Ook wel bekend als bouncepercentage of bounce rate. Het houdt eigenlijk het gemiddelde aantal bezoekers in dat de website verlaat na het bekijken van één pagina.
- Toptijd
Je kunt zien op welke dag je site het beste bekeken is, en ook op welk uur.

Deze gegevens bevatten eigenlijk zeer waardevolle informatie om je website beter te maken. Als je bijvoorbeeld te zien krijgt dat je site standaard op dinsdag om twee uur ’s middags het meeste wordt bezocht, is het handig om op dinsdagochtend belangrijke nieuwe berichten te plaatsen die je aan je bezoekers wilt laten lezen. Verlaten je bezoekers je website al na één pagina? Dan is je site aan flink wat verbetering toe, want hoogstwaarschijnlijk wordt deze niet interessant bevonden.

Het handige aan Google Analytics is dat het niet moeilijk te leren is. Via een online leerplatform heb je het gebruik van Google Analytics zo onder de knie. Daarnaast wordt alles heel overzichtelijk vormgegeven en kun je zelfs kiezen voor inhoudsrapporten, waarbij je direct te zien krijgt welk deel van je site goed aanslaat, en welk deel wat minder.

Minder handig is het feit dat Google Analytics gebruik maakt van JavaScript. Dat kan uitmonden in het niet meetellen van sommige bezoeken, omdat die bezoekers de JavaScript functionaliteit in heb webbrowser uit hebben gezet. Het kan soms ook tot langere laadtijden leiden. Vind je dit echter geen probleem en zoek je een makkelijke manier om je websitestatistieken te bekijken en te begrijpen? Kijk dan zeker of Google Analytics bij jou past!

Meer weten of hulp nodig? Wij geven je graag inzichten in je bedrijf: 0172-603130 of neem contact op.

Auteur: Roxanne Buisman