Beoordeeld met een 9.6 9.6
Gratis foto’s voor je social media

Gratis foto’s voor je social media

Gratis foto’s voor je social media

Social media zijn nog steeds dé platformen om marketing te bedrijven. Het is helemaal van deze tijd en vooral in Nederland zitten er veel mensen op Twitter, Facebook of Instagram. Maar wist je ook al dat je gratis foto’s kunt gebruiken voor je kanalen? Wij vertellen je in deze blog alles over stockfoto’s!

Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto die via een stockbureau, ook wel beeldbank, verkocht wordt door een fotograaf. De foto kan door meerdere partijen worden aangekocht en vervolgens worden gebruikt. Per stockbureau verschillen de voorwaarden voor het gebruiken van die foto.

Waarom gebruik je een stockfoto?

Ten eerste is het illegaal om zomaar een foto van het internet af te halen en die op je website of social media te gebruiken. Foto’s hebben namelijk auteursrecht. Je kunt hier zelfs voor worden aangeklaagd. Als je een stockfoto aankoopt, heb je gelijk gebruikersrechten betaald en is het dus niet meer illegaal om deze foto te gebruiken.

Gratis of betaald?

Er zijn zowel gratis als betaalde beeldbanken te vinden. Bij de betaalde beeldbanken heb je meer keuze uit foto’s. Ook is het soms het geval dat de foto’s van de gratis beeldbanken een lagere resolutie hebben dan de betaalde stockbureaus.

Getty Images

Een hele bekende betaalde beeldbank, is Getty Images. Als je een foto koopt, is deze rechtenvrij.  Je kunt de foto's echter niet in meerdere projecten gebruiken. Om hun foto’s te mogen gebruiken moet je aangeven precies waar het voor is…web of print, formaat en oplage. Een ander goed stockbureau is Shutterstock.

Gratis beeldbanken

Er zijn op het internet ook genoeg gratis beeldbanken te vinden om foto’s te vinden voor je social media management. Hieronder een aantal voorbeelden:
- Unsplash
Via Unsplash kun je dagelijks tien gratis foto’s bemachtigen. De stijl van de foto’s wordt omschreven als creatief. De foto’s zijn vooral afbeeldingen van omgevingen. Het is wel een beetje moeilijk zoeken.
- Pixabay
Op Pixabay kun je rond de 500.000 gratis foto’s en illustraties vinden. Naast gratis foto’s zijn er ook foto’s te vinden waar je voor moet betalen. Handig: bij de foto’s staat ook informatie over hoe vaak de afbeelding is gedownload en met welke camera de foto is genomen.
- Stokpix
Stokpix biedt foto’s aan in zestien categorieën. Daaronder zijn er weer subcategorieën. Dit maakt de website hier overzichtelijk. Als je je e-mail adres achterlaat, krijg je elke twee weken tien nieuwe afbeeldingen.

Let op Zoek voordat je de afbeeldingen downloadt en gebruikt, altijd de gebruikersvoorwaarden van de beeldbanken op. Dit geldt zowel voor de gratis als voor de betaalde beeldbanken. Veel social media plezier!