Beoordeeld met een 9.6 9.6
Interne social media

Interne social media

De toekomst van bedrijfscommunicatie

Wie denkt dat social media uitsluitend middelen zijn waarmee we naar de buitenwereld communiceren, heeft het mis. Ook intern worden social media steeds meer geïntegreerd. Het doel? Alles en iedereen bereikbaar op één en dezelfde plek, waar dan ook, wanneer dan ook.

Speakap

Interne social media lijkt aan een heuse groeispurt bezig. Er zijn apps ontwikkeld die zich puur en alleen richten op de bedrijfscommunicatie en die zich presenteren met slogans zoals ‘Nooit meer je collega’s op Facebook!’. Zo is er bijvoorbeeld de Amsterdamse startup Speakap, een app beschikbaar voor iPhone en Android toestellen, maar ook voor desktops en tablets. De app biedt de mogelijkheid om alle medewerkers van een bedrijf met elkaar in contact te laten komen, echter kan ieder zelf een schifting maken in wie te ‘volgen’. Opties zijn er onder andere voor groepsberichten, privéberichten en het uploaden van links, foto’s en documenten.

Yammer

Een ander voorbeeld van een intern social medium is Yammer, een Amerikaanse app reeds opgestart in 2008. Yammer is net zoals Speakap te gebruiken op verschillende devices en vertoont een uiterlijk dat aan Facebook doet denken. Yammer heeft met een aantal zeer grote bedrijven samengewerkt en kent veel opties op het gebied van beveiliging, zoals IP-beperkingen en onmiddellijke verwijdering van niet langer in dienst zijnde medewerkers. Bij Yammer is het de bedoeling dat de medewerkers over van alles hun status updaten. Zo kan men gelijk zien of een desbetreffend persoon aanwezig is, of in welke fase een werkproject zich bevindt.

Voordelen interne social media

Door het gebruik van interne social media, wordt het probleem van de ‘verborgen kennis’ vrijwel meteen opgelost. Het is veel overzichtelijker wie welke expertise heeft (in de apps zie je direct wat voor functie iemand heeft) en waar iemand mee bezig is. Ook biedt het een uitkomst voor de nadelen die het flexibele werken met zich meebrengt: men is niet altijd fysiek aanwezig maar is toch makkelijk te bereiken. Ook handig: doordat het zo makkelijk is om van alles te uploaden, kunnen verborgen talenten zomaar zichtbaar worden. Wie had gedacht dat die ene stille collega toch zo’n goed voorstel zou hebben?

Weet wat je kiest

Het aanbod van interne social media platformen wordt steeds groter. Apps zoals Speakap en Yammer zijn handig, maar het is niet slim om als bedrijf zomaar een intern social media platform uit te kiezen. Het analyseren van je organisatie is dus heel belangrijk. Kijk niet alleen naar bijvoorbeeld je bedrijfscultuur of de samenwerking tussen verschillende afdelingen, maar ook naar wat voor social media er al gebruikt worden door de medewerkers. Ga voor een intern social medium dat bij jouw bedrijf en jouw medewerkers past om er alles uit te halen wat erin zit!