Beoordeeld met een 9.6 9.6
Jezelf veilig houden op het internet

Jezelf veilig houden op het internet

Jezelf veilig houden op het internet

Bewust zijn van veiligheid op het internet is tegenwoordig erg belangrijk. Dagelijks hoor je verhalen over gehackte en gecomprimeerde firma's, waarvan alle klantgegevens op straat liggen. Maar wat kun je hier nou aan doen? In deze blog zal ik wat handige tips geven over het veilig houden van jezelf en je gegevens.

Houd je wachtwoord sterk

Probeer je wachtwoord sterk te maken, door aandacht te besteden aan de volgende punten:
- Gebruik niet een veel gebruikt wachtwoord (hier een lijst van de top 500 meest gebruikte wachtwoorden: https://raw.githubusercontent.com/danielmiessler/SecLists/master/Passwords/500-worst-passwords.txt)
- Maak je wachtwoord tenminste acht karakters lang
- Zet niet je echte naam, achternaam, gebruikersnaam of bedrijfsnaam in je wachtwoord
- Zorg ervoor dat je wachtwoord geen compleet woord bevat
- Wees er zeker van dat je wachtwoord anders is dan vorige wachtwoorden die je hebt gebruikt
- Zet karakters zoals letters, hoofdletters, cijfers, en symbolen in je wachtwoord

Door deze punten aan te houden maak je het moeilijker voor hackers om je wachtwoord te kraken door geautomatiseerde aanvallen uit te voeren op je gebruikersnaam. Dit wordt ook wel "bruteforcing" genoemd. Vaak worden deze aanvallen uitgevoerd door middel van een lijstje met meest gebruikte wachtwoorden, een lijst veel gebruikte 'woorden' (Woordenlijstaanval) of met een combinatie van willekeurige letters en cijfers, in de hoop dat één van de combinaties juist is.

Klik niet op rare links/advertenties

Onbekende e-mails, aparte advertenties of dubieuze links zijn in het algemeen het beste om te vermijden. Deze linkjes kunnen kwaadaardige codes bevatten waardoor bijvoorbeeld je gegevens kunnen worden gecomprimeerd.

Houd jezelf up to date

Door regelmatig belangrijke (veel gebruikte) programma's op je computer te blijven updaten, is er minder kans dat je gecomprimeerd kunt worden door oude fouten die nog in de software zitten. Meestal gaat het erom wie deze fouten eerder vinden: de kwaadaardige hackers of de makers van een programma zelf. Vaak is het zo dat de hackers deze fouten eerder vinden en proberen te misbruiken. Vervolgens komen de makers hierachter en brengen ze een update uit waarin fouten zijn opgelost.

Gebruik een anti-malware programma

Wanneer er toch iets misgaat en je computer geïnfecteerd raakt door bijvoorbeeld een virus, is het handig om een anti-malware programma draaiende te hebben. Zo'n programma kan malware vaak automatisch detecteren en verwijderen. Ook kan het gevaarlijke websites achterhalen die je bezoekt en je hierover een waarschuwing geven. Een goed voorbeeld van een anti-malware programma is bijvoorbeeld MBAM.

Back-ups maken

Probeer altijd back-ups te maken! Als er misgaat, kun je (een deel van) je data kwijtraken. Dit is natuurlijk niet fijn, vooral niet als deze data informatie bevat zoals belangrijke documenten. Daarom is het altijd handig om deze belangrijke documenten op twee plaatsen te bewaren. Als eerste een externe plek, zoals een USB-stick of een externe harde schijf. Ten tweede bewaar je het op je eigen computer.

Gebruik je eigen verstand

Het is ook essentieel om je eigen verstand te gebruiken tijdens het online surfen. Klopt er iets niet? Trek dan aan de bel. Hacken gebeurt niet alleen online, het kan ook in het echte leven gebeuren of zelfs via de telefoon. Een bekende vorm van van fraude is 'Social Engineering'. Hierbij kunnen mensen je proberen over te halen om je gegevens zoals je wachtwoord door te geven. Natuurlijk vragen ze hier niet direct om. Meestal doen deze hackers zich voor als een medewerker van een groot bedrijf zoals Microsoft of ING. Vervolgens vragen ze om je gegevens of vertellen ze je dat je verschillende dingen moet installeren. Achteraf sluiten ze je af van je eigen computersysteem en vragen ze een flink bedrag in ruil voor toegang tot je computer. Wees daarom altijd op je hoede voor dit soort mensen op het internet.