Beoordeeld met een 9.6 9.6
Tips & Tricks voor pakkende webteksten

Tips & Tricks voor pakkende webteksten

Een goede website moet tegenwoordig aan nogal wat eisen voldoen. Alles moet duidelijk en overzichtelijk zijn, het liefst is de website responsive en de website moet toegankelijk zijn voor een groot probleem. Maar ook heel belangrijk: de teksten. In deze blog geven we je wat tips voor pakkende webteksten.

- Maak geen lange zinnen
Veel mensen vinden lezen van een beeldscherm minder prettig dan lezen van papier. Daarom is het belangrijk dat je de zinnen in je tekst niet te lang maakt. Een zin van tien woorden wordt vaak als prettigst ervaren.

- Noem wat belangrijk is
Niet iedereen leest alle teksten helemaal. Veel bezoekers scannen je website. Als je wilt dat mensen je website en je diensten goed begrijpen, zet de belangrijkste boodschap dan bovenaan je tekst. Op die manier is de kans het grootste dat je bezoekers het lezen.

- Gebruik een “ritme”
Met ritmisch schrijven bedoelen we dat je korte en lange zinnen afwisselt, en het gemiddelde van tien woorden per zin aan probeert te houden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld alliteratie gebruiken. Ook belangrijk: probeer twee dezelfde woorden achter elkaar te vermijden. Als je in de ene zin het woord sitebezoekers hebt gebruikt, probeer dan in de volgende zin het woord viewers te gebruiken.

- Gebruik opsommingen
Door duidelijk opsommingen aan te geven, hebben je bezoekers gelijk door dat er iets belangrijks te lezen valt. Wil je dus je diensten kenbaar maken? Gebruik een mooi lijstje!

- Stel je lezer gerust
Deze tip is vooral handig voor webshop-eigenaars. Een boel internetgebruikers is nog niet helemaal gewend aan het online shoppen. Vaak vinden ze het eng of ze denken dat het onbetrouwbaar is. Je kunt deze potentiële klanten gerust stellen door “veilige” woorden te gebruiken. Denk hierbij aan woorden zoals garantie, gratis annuleren, gegarandeerd, getest etc.

- Denk aan je opmaak
Lettertype, kleur en grootte kunnen erg bijdragen aan de leesbaarheid van je teksten. Als je letters bijvoorbeeld te klein zijn, haken veel mensen af. Zijn je letters dan weer veel te groot, kom je tekst schreeuwerig over. Een roze tekst is kinderlijk, een zwarte tekst meer serieus en zakelijk. Denk daarom goed na over welke stijl bij jou en je website past. Lettergroottes die op websites gewaardeerd worden, variëren tussen 12 en 16.

- Kill your darlings
Kijk na het schrijven je teksten altijd goed na, of laat het door iemand anders doen. Staat er echt niets overbodigs in de tekst? Zit er een ritme in? Breng ik mijn boodschap duidelijk naar voren? In de schrijfwereld zeggen we “kill your darlings”. Een beetje schrappen en je schrijfsel wordt er alleen maar beter van.

Met deze tips kun je al een heel eind komen. Maar uiteraard is het soms een verstandiger idee om je webteksten uit te besteden aan iemand die daar gespecialiseerd in is. Het is niet erg om toe te geven dat jouw talent weer heel ergens anders ligt. Zo kunnen ondernemers elkaar alleen maar helpen.

Tekst: Roxanne Buisman