Beoordeeld met een 9.6 9.6
Webapps of native apps?

Webapps of native apps?

Een veelvoorkomende vraag die komt kijken bij het bouwen van een app voor mobiele platforms is wat voor type app het moet worden. Ga je voor een native app of een webapp?

Wat is een native app?

Een native is een app die gedownload en geïnstalleerd wordt op het apparaat waarop hij gebruikt wordt. Je vindt een native app bijvoorbeeld in de appstore voor iOS, of op Google Play voor Android apparaten.

Wat is een webapp?

Een webapp is een speciaal voor mobiel gemaakte 'website' die op jouw webserver draait, en die je opent in de browser van het apparaat. Deze webapp is geoptimaliseerd voor mobiel, net als een native app.

Lokaal of via internet

Beide oplossingen hebben zo hun voor- en nadelen. Het meest voor de hand liggende voordeel van een native app is dat de app op het apparaat zelf draait. Daardoor is deze doorgaans wat sneller dan een app die opgehaald wordt via internet, en biedt mogelijkheden die helemaal op het besturingssysteem zijn toegespitst.

Zo kan een native app direct gebruik maken van de hardware in een mobiele telefoon. Het populaire mobiele fotobewerkingsprogramma Snapseed bijvoorbeeld kan vanuit de app gelijk de camera benaderen van het apparaat. Een webapp kan beperkt communiceren met het apparaat zelf. Zo is het vanaf iOS6 pas mogelijk om afbeeldingen naar een webapp te uploaden.

Ontwikkelkosten van de app

Een belangrijk nádeel van een native app is dat de ontwikkeling ervan relatief duur is. Elk platform platform heeft zijn eigen native programmeertaal en/of ontwikkelomgeving. Voor iOS-apparaten zoals iPhones en iPads is dat Objective-C, voor Windows Phone 7 is dat Silverlight, XNA of .NET Compact Framework en voor Android is dat Java. Een developer moet dus niet één, maar meerdere apps ontwikkelen, ook al doen die allemaal hetzelfde.

Webapps daarentegen worden ontwikkeld met standaard webtechnieken als HTML5, CSS3 en JavaScript. Er hoeft maar één webapp te worden gemaakt, die dan werkt op elke mobiel apparaat. Hierdoor is een webapp over het algemeen aanzienlijk goedkoper om te ontwikkelen.

iPhone met web en native versie van youtube

YouTube - een bekend voorbeeld van een native app (links) en een webapp (rechts)

Onderhoudskosten van de app

Een app zal na de bouw ook onderhouden moeten worden. Een groot voordeel van een webapp is dat zo'n app op slechts één plek actueel gehouden hoeft te worden. Zo kunnen nieuwe mogelijkheden sneller worden toegevoegd, en kan je daar meteen op meerdere platforms gebruik van maken. Als de code maar op één plek hoeft te worden bijgewerkt dan is de kans op bugs bovendien kleiner.

Een probleem bij native apps is ook dat gebruikers de app zelf moeten updaten nadat een nieuwe versie is uitgebracht. Bij een web app draait iedereen altijd dezelfde, meest recente versie van je applicatie.

Conclusie

De conclusie? Kijk vooral naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de twee verschillende soorten apps, en welke opties voor jou en jouw doelgroep belangrijk zijn.

Heb je niet zoveel interactie met de hardware van het mobiele apparaat nodig? Dan is een webapp de beste keuze. Deze is makkelijker en goedkoper te ontwikkelen en eenvoudiger te onderhouden. Bekende webapps zijn bijvoorbeeld mobiel.nu.nl, m.youtube.com en www.telegraaf.mobi. Bekijk die maar eens op je telefoon.

Is snelheid en ondersteuning van apparaatspecifieke functionaliteiten belangrijk, dan is een native app de beste oplossing. Bedenk daarbij wel dat bouw en onderhoud duurder zijn dan bij een webapp.