Marketing GA4

Hoe GA4 het analyseren van je website eenvoudiger maakt

Wanneer het gaat om het meten en analyseren van website prestaties, is GA4 een krachtige tool die bedrijven helpt waardevolle inzichten te verkrijgen. We zullen ons richten op twee specifieke gebieden: het algemeen gebruik van GA4 en e-commerce.

Laten we samen ontdekken hoe je GA4 optimaal kunt inzetten om waardevolle inzichten te verkrijgen en je online succes te vergroten.

Algemeen

Voor het algemene gebruik biedt GA4 een schat aan mogelijkheden om inzicht te krijgen in de prestaties van je website, het gedrag van gebruikers en de effectiviteit van je marketingcampagnes. We zullen kijken naar het instellen van doelen, het meten van gebruikersbetrokkenheid, het identificeren van belangrijke KPI’s en het gebruik van aangepaste rapporten om de prestaties van je website te optimaliseren.

Segmenten en doelgroepen maken

Met segmenten en doelgroepen kun je je website optimaliseren en je campagnes beter aansturen. Je kunt bijvoorbeeld interessante conclusies trekken door verschillende groepen bezoekers te vergelijken, zoals bezoekers uit verschillende landen of op basis van demografische gegevens. Daarnaast kun je deze segmenten ook gebruiken om specifiek te targeten in bijvoorbeeld Google Ads. Hier is een duidelijk stappenplan om segmenten en doelgroepen aan te maken in GA4:

Stap 1: Ga naar de ‘Verkennen’-sectie in GA4 en klik op ‘Nieuw rapport maken’.

Stap 2: Klik naast ‘Segmenten’ op het plusje en selecteer ‘Nieuw gebruikerssegment creëren’.

Stap 3: Geef het segment een naam, bijvoorbeeld “Nederland: segment Nederland”.

Stap 4: Creëer een voorwaarde, zoals een land-ID, en voeg een filter toe. In dit geval zou dat NL zijn voor Nederland.

Stap 5: Klik op ‘Toepassen’ en vervolgens op ‘Opslaan en toepassen’. Je hebt nu een segment gecreëerd voor bezoekers uit Nederland.

Stap 6: Ga naar het beheer van je GA4-property en klik op ‘Doelgroepen’. Klik op ‘Nieuwe doelgroep’ en selecteer ‘Een aangepaste doelgroep maken’.

Stap 7: Geef de doelgroep een naam, zoals “Doelgroep Nederland”.

Stap 8: Voeg een voorwaarde toe, zoals een land-ID, en voeg een filter toe. In dit geval is dat NL voor Nederland.

Stap 9: Klik op ‘Toepassen’ en sla de doelgroep op. Je hebt nu een doelgroep gemaakt voor Nederland.

Applicaties

Mobiele prestaties

Het is gemakkelijk om in GA4 het bouncepercentage en conversieratio te meten per apparaattype. Dit is terug te vinden in de standaardrapporten. Gebruik deze informatie om de website te optimaliseren voor de mobiel.

Doelgroep bereiken

Je kan gebruikmaken van de doelgroep rapporten om de bezoekers te segmenteren op interesses, gedrag en demografische gegevens. Door deze gegevens te analyseren heb je meer informatie over jouw doelgroep. Deze gegevens kunnen weer verwerkt worden in de marketingstrategie. Let goed op waar jouw doelgroep interesse in heeft en optimaliseer de website ervaring hieraan.

Google signalen

Het aanzetten van google-signalen krijg je inzicht in de demografische inzichten en andere waardevolle inzichten.

Vergelijk bezoekers met elkaar

Wil je weten of je Nederlandse bezoekers beter converteren dan je Belgische bezoekers? Volg dan dit stappenplan:

1. Ga naar het ‘Demografie’-rapport in Google Analytics en bekijk de geografische informatie van je bezoekers, zoals land, leeftijd en regio. Deze gegevens helpen je te begrijpen waar je bezoekers vandaan komen.

2. Filter het rapport op Nederland en België om de prestatiegegevens van bezoekers uit beide landen te vergelijken, zoals het aantal gebruikers, sessies, sessieduur en paginaweergaven.

3. Zorg ervoor dat je conversiedoelen en gebeurtenissen correct hebt ingesteld in GA4 om nauwkeurige conversie data te verzamelen. Als je nog geen conversiedoelen of gebeurtenissen hebt ingesteld, doe dit dan om belangrijke acties op je website bij te houden, zoals aankopen, het invullen van formulieren of het downloaden van bestanden.

4. Ga naar het ‘Conversies’-rapport in GA4 en filter de gegevens op land om de conversieratio’s van Nederlandse en Belgische bezoekers te vergelijken. Analyseer de gegevens om te zien welke groep beter presteert op het gebied van conversies.

5. Segmenteer je bezoekers op basis van andere demografische, gedrags- en technische kenmerken om een gedetailleerder beeld te krijgen van de verschillen in conversie prestaties tussen Nederlandse en Belgische bezoekers. Dit helpt je te begrijpen welke factoren bijdragen aan de verschillen in conversieprestaties.

6. Gebruik de inzichten die je hebt opgedaan uit de vergelijking van Nederlandse en Belgische bezoekers om je marketingstrategieën en website-ervaring verder te optimaliseren. Pas je content, advertenties en gebruikerservaring aan om beter in te spelen op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep in beide landen.

Volg deze stappen en ontdek hoe je de conversie prestaties van je Nederlandse en Belgische bezoekers kunt verbeteren.

Aangepaste rapporten en dashboards voor KPI’s maken

Om aangepaste rapporten en dashboards te maken voor specifieke KPI’s en statistieken in GA4, volg je deze stappen:

1. Ga naar de ‘Verkenner’-sectie in je GA4-property.
2. Klik op ‘Nieuw rapport maken’ en geef je rapport een naam.
3. Kies het type rapport dat je wilt maken, zoals ‘Verkenner’ of ‘Trechter’.
4. Voeg dimensies en statistieken toe door ze naar de tabellen of grafieken te slepen.
5. Pas filters en segmenten toe om je rapport aan te passen aan specifieke KPI’s.
6. Selecteer het gewenste visualisatie type, zoals staafdiagrammen of cirkeldiagrammen.
7. Sla je rapport op en deel het digitaal met teamleden, of exporteer het naar PDF of CSV.

Het gebruik van Google Tag Manager (GTM)

Je kan Google Tag Manager gebruiken om gebeurtenissen toe te voegen in GA4. Er zijn standaard gebeurtenissen die je kunt instellen zonder GTM. Voor de overige gebeurtenissen wordt het wel aangeraden gebruik te maken van GTM.

Ook GA4 inzetten voor jouw website?

Nieuwsgierig naar hoe Accent Interactive je hiermee kan helpen? Bel ons voor meer informatie: 0172-603130, of maak direct een afspraak met Sarah om door jouw marketing heen te lopen.